In jouw zoektocht naar gezonder eten, minder suikers etc , ben je vast al op agavesiroop gebotst…
Is het echt dé ideale suikervervanging?
Als diëtiste buig ik me graag even over deze stelling.
Populair
De laatste jaren is agavesiroop erg populair geworden. Eerst zag je het opduiken in bio- en natuurwinkels.
Nu zie je het ook steeds meer in supermarkten.
Het verkoopt als zoete broodje en bovendien is het best duur!
Is het wel een goed alternatief?
Want mocht dat niet zo zijn, dan wil ik er ook niet zo veel geld aan uitgeven… en jij vast ook niet.
Is het wel én gezond én zuiver én de ideale oplossing, dan ben ik best bereid daar wat meer voor te betalen.
Gezondheid is nu eenmaal onbetaalbaar, toch?!
Wat is agavesiroop?
Agavesiroop wordt verkregen uit de nectar van de agaveplant. Het is 25% zoeter dan gewone kristalsuiker.
En het is minder stroperig dan honing.
Daarnaast lost het gemakkelijk op en houdt het goed vocht vast, daardoor is het handig in brood en gebak.
Lagere glycemische index
En dan komen we bij het gezondheidsaspect van agavesiroop.
Agavesiroop heeft een lagere glycemische index.
Ik hoor je nu denken, een lagere wat?
Wel: glycemische index, de energie die agavesiroop levert, komt niet zo snel vrij in het lichaam, dus het suikerniveau in het bloed stijgt langzamer dan bij kristalsuiker. De glycemische index van agavesiroop is dus lager dan die van kristalsuiker en daardoor wordt het gebombardeerd tot dé suikervervanger.
Toch is agavesiroop niet gezonder! Waarom niet?
Gewone suiker bestaat uit sucrose.
Sucrose is een molecole die uit twee delen bestaat, de helft fructose en de andere helft glucose.
Agavesiroop bestaat voor 90% uit fructose.
Deze fructose wordt door de lever verwerkt en kan leveraandoeningen veroorzaken. Het kan slechts cholesterol verhogen (LDL). En buikvet kan toenemen.
Deze gezondheidsproblemen zijn in onderzoek vastgesteld.
Gezond imago
Het is niet de eerste column waarin je iets leest over dat gezond ‘imago’. Over marketing die jouw keuzes beïnvloedt, vaak onbewust.
Probeer door de marktingmachine te kijken en de echte voedingswaarde te beoordelen.
Verder werd in onderzoek van Test Aankoop Gezondheid ook aangetoond dat 13 van de 16 geteste siropen niet 100% zuiver waren.
Terwijl hun etiket je dat wel wil doen geloven.
Door andere siropen (uit maïs of suikkerriet) toe te voegen wordt er natuurlijk meer winst gemaakt.
Door jou te laten geloven dat het gezond is, blijf jij het gebruiken.
En je betaalt er dan maar even vlotjes 10 tot 13€ per kilo voor!
Blinddoekjes af en oogjes open dus!
Groetjes
Wenneke
Meer voedingsadvies nodig?
Maak snel je afspraak via 0479 098 371