fbpx
Meteen naar de inhoud

Etiket lezen: 4 tips om je het wat makkelijker te maken

  • door

Daar sta je dan, in de supermarkt… voor een gigantisch rek vol kleurrijke, lekker en gezond ogende producten…
Maar zijn ze ook allemaal zo gezond dan hun imago laat uitschijnen?!
De trouwe lezer bij Wenneke weet ondertussen al dat het vaak niet zo gezond is dan de reclame ons wil laten geloven!

Als diëtiste geef ik je graag wat tips mee… Waar kijk je naar op een etiket?! Hoe interpreteer je dat?!

Waarom zou je naar de voedingswaarde van een product gaan kijken?
Simpelweg om te ‘weten wat je eet’… Wat dat is al een goed begin als je gezonder wil eten.

Wat staat er allemaal op een etiket?

– claims  vb zonder toegevoegde suikers
– ingrediënten
– voedingswaarde: calorieën, vetten, koolhydraten, eiwitten, zout …
– vervaldatum
– de naam van product (vaak is dit al misleidend!)

4 tips:

1. Vervaldatum en gezond verstand gaan hand in hand….

Je wil geen bedorven voedingsmiddelen eten natuurlijk. Je zou er ziek van kunnen worden.
Gebruik hier je gezond verstand, aan voedingsmiddel dat voorbij de datum ‘tenminste houdbaar tot’ is, kan nog perfect in orde zijn. Gebruik hier al je zintuigen: kijk goed naar de kleur, ruikt het nog lekker, is de textuur veranderd en proef een voorzichtige kleine hap.
‘Tenminste houdbaar tot’ is precies wat het zegt…. tot die datum garandeert de fabrikant dat het product niet bederft, daarna kán het gaan bederven.

2. Wat zit er in??

De ingrediëntenlijst vertelt je wat er in het product verwerkt zit.
Bovendien is de ingrediëntenlijst altijd op dezelfde manier opgesteld. Namelijk in aflopende volgorde.
Kortom wat eerst in de lijst staat zit er het meest in!

Staat suiker of glucosestroop behoorlijk vooraan in de lijst, dan wil dat zeggen dat het er behoorlijk veel in zit.

3. Claims

We denken nog te vaak dat alle claims op een verpakking een oprechte boodschap aan ons, als consument, zijn…
Helaas, niks is minder waar!

Vaak gaat het om beweringen die de fabrikant zelf kiest om ons koopgedrag te beïnvloeden.
Dus dat artisanaal koekje is niet noodzakelijk zo artisanaal.

Van nature vetarm is ook een leuke…. Dit voedingsmiddel is dus van nature arm aan vet.
Leuk! Maar dat had de natuur prima voorzien zo!
Dat wil niet zeggen dat de fabrikant geen toevoegingen gedaan heeft, zoals extra suikers!
De fabrikant hoopt dat de bewering dat het van nature vetarm is, jou zal overtuigen om dat product te kiezen boven een ander merk….

Light is vaak ook een misleidend!
Als er minder vet in zit mag het product light op het etiket dragen, maar er is geen regel op het toevoegen van suikers aan dit product. Kortom de fabrikant heeft vet geruild voor suikers…
Niet bepaald veel vooruitgang voor jouw gewicht of gezondheid!

Zonder toegevoegde suikers lees je dan weer geregeld op fruitsnacks voor kinderen.
En dan liegen ze niet eens, de fabrikant voegde geen suikers toe…. maar wel perensiroop of vruchtenconcentraat.
Kortom het product heeft een zoetere smaak en andere voedingswaarde (meer suikers). De fabrikant hoopt dat de boodschap toch afdoend is en dat je hun product kiest.

4. Hoeveelheid koolhydraten en suikers…

Koolhydraten zorgen voor de aanmaak van insuline, kort uitgelegd zal die insuline ervoor zorgen dat je geen vetten verbruikt, maar suikers… Als jij echter meer suikers binnen krijgt dan op dat moment noodzakelijk zal het lichaam deze suikers opslaan in de vorm van vet.

Lees dus hoeveel koolhydraten en suikers er in het voedingsmiddel zitten.
Zegt dat jou weinig, zet het dan eens om naar klontjes suiker…

Even wat voorbeelden:

– tomatenketchup bevat per 100g maar liefst 25g koolhydraten
dat zijn dus bijna 6.25 suikerklontjes (25g/4g per klontje)
In de ganse bus van 500g zitten dus ruim 31 klontjes suiker.
Natuurlijk eet jij geen 100g ketchup bij 1 maaltijd.
Maar toch gauw 20g  en dat is dus 1 klontje suiker!! Verstopt in je ketchup….

– Oplos-thee bevat per 100g maar liefst 92.6g koolhydraten
Kortom 100g oplos-thee staat gelijk aan ruim 23 klontjes suiker!!
Opnieuw hoor ik je hardop denken ‘ ik gebruik maar een schepje in mijn kop’
Maar even omgerekend bevat een tas van deze oplos-thee dus wel 1.5 klontje suiker per tas!

Om de koolhydraten in een voedingsmiddel om te zetten naar een aantal suikerklontjes deel je het gehalte aan koolhydraten door 4. Dan krijg je het aantal suikerklontjes…

Met deze tips kom je al een heel eind om gezondere keuzes te gaan maken!

Groetjes
Wenneke
0479 098 371

Helpen deze tips je niet voldoende, dan heb je misschien net iets meer ondersteuning nodig.
Reserveer snel je kennismakingsgesprek!