fbpx
Meteen naar de inhoud

Gezonde voeding in de supermarkt

  • door

Gezonde voeding in de supermarkt

 

Eerder vroeg ik op mijn Facebookpagina onderwerpen voor een column. Eén van de voorgestelde onderwerpen was ‘gezonde voeding’. Als diëtiste ben ik overtuigd dat gezonde voeding erg belangrijk is, dat het je gezond houdt en dat je er overgewicht mee vermijdt.

Wat is gezonde voeding?

Misschien verwacht je nu een mooie omschrijving, een opsomming van gezonde voedingsmiddelen…
En helaas vind je die hier niet! Waarom niet? Heel eenvoudig, omdat de industrie geen enkele inspanning doet om gezonde producten te ontwikkelen. Integendeel, met heel wat marketing en imago proberen ze jou als consument te laten geloven dat hun product gezond is, terwijl dat helemaal niet zo is.

Aan 56% van de supermarktproducten wordt suiker toegevoegd

Foodwatch, een toonaangevende Nederlandse onafhankelijke organisatie die nauwlettend de voedingsindustrie in de gaten houdt, stelde recent vast dat aan 56% van de supermarktproducten suiker wordt toegevoegd. 56%, dat is ruim meer dan de helft!

Als je zelf even naar de supermarkt kijkt, dan zie je ook dat de groenten- en fruitafdeling erg klein is in verhouding tot de ellenlange rekken met blikvoeding, glazen bokalen en pakjes.
Dus waar jij, als consument, de verpakking vertrouwd en denkt dat je groenten koopt, koop je in werkelijkheid groenten gedrenkt in glucose-fructosestroop.  Foodwatch stelt vast dat de industrie hier ook steeds verder in gaat. Steeds meer wordt de consument misleid.

Je denkt nu vast ‘oh maar ik eet niks kant-en-klaar’, maar helaas gaat het niet meer uitsluitend over bereide gerechten, het gaat hier dus net zo goed over groenten in blik, sauzen, mayonaise, ketchup, kruidenmengelingen,  marinades, fruit in blik of bokaal, soepgroenten, diepvriesproducten,…
shopping-1165437_1920

Gezonde voeding en afvallen
Wat is dan nog gezond? Wel, dan wil ik je graag in de richting van natuurlijke voedingsmiddelen sturen. Zoals de natuur het voorzien heeft dus.

5 tips om gezonder te eten:-

  • Kies natuurlijke producten
    Geef de voorkeur aan groenten en fruit, vers dus
    Dat wil zeggen dat je voeding uit blik of bokaal beter vermijdt
    Let ook op met diepvriesproducten. Vroeger waren dit gewoon groenten, schoongemaakt en dan snel gekoeld tot onder het vriespunt. Helaas worden ook hier steeds vaker suikers toegevoegd. Dus lees de verpakking!
  • Lees de verpakking!
    Kijk naar de ingrediënten en de voedingswaarde.
    Zo leer je al snel welke extra toevoegingen er gebeurd zijn
  • Eet 2 keer per dag groenten.
    Kies bij de lunch ook voor wat groenten, dat hoeft niet noodzakelijk een hele salade te zijn, maar een stukje komkommer, of wat sla er bij volstaat.
  • Drink geen frisdranken of vruchtensappen.
    Vermijd frisdranken en de light varianten. Hou het bij water.

Dat water kan je wat ‘pimpen’ met muntblaadjes, komkommer of gember.

  • Mijd gebak, snoep, koek en andere lekkernijen.
    Wil dat zeggen dat je deze dan helemaal nooit mag eten? Nee dat vind ik niet.
    Maar je houdt dit best voor écht bijzondere gelegenheden. En dus zeker niet dagelijks.

 

Op dieet

Door deze evolutie in de voedingsindustrie is het ook moeilijker geworden om af te vallen. Logisch want er zitten verborgen suiker in bijna alle voedingsmiddelen.

Als je suiker eet gaat jouw lichaam insuline aanmaken, een hormoon, dat moet ervoor zorgen dat het suikerniveau in de bloedbaan weer daalt naar een goed niveau. Insuline zorgt ervoor dat de suikers van je bloedbaan naar je cellen kunnen. Als die cellen energie nodig hebben, is dat een goede zaak.
Maar op momenten dat we minder actief zijn en die cellen eigenlijk geen behoefte hebben aan energie gaat het lichaam de energie op slaan, dat gebeurt in de vorm van vet.
Net wat we niet willen, toch!?

Ik geloof als diëtiste in de kracht van gezonde voeding om je lichaam gezond te houden.
Helaas stel ik vast dat het naar gewichtsverlies toe niet volstaat. Je zal heel langzaam afvallen en dus al snel ontmoedigd geraken. En dan geven we op.
Om effectief vlot genoeg gewicht te verliezen zal je de calorieën flink moeten laten zakken. En daar wringt het schoentje. Een caloriebeperking die leidt tot gewichtsverlies, leidt ook al snel tot afbraak van spiermassa.
Daardoor creëer je een jojo-effect omdat je steeds minder verbruikt op een dag.

Kortom je komt na je dieetpoging nog sneller aan dan er voor! Net wat je niet wil!

Daarom heeft een koolhydraat-arm voedingspatroon meer succes.
Je beperkt de koolhydraten, zodat je lichaam beter aan vetverbranding kan doen. (minder toevoer van suikers, dus minder aanmaak van insuline) Bovendien is er dankzij een iets hogere inname van eiwitten ook geen afbraak van je spiermassa. En dus geen jojo-effect!

Natuurlijk blijft het belangrijk dat je ook op lange termijn een gezond voedingspatroon aanleert, zodat de verloren kilootjes niet stiekem terugkomen! En voor je denkt aan een vies dieet met een aardbei- en vanille-shake, het kan ook anders! Lekker en gevarieerd zelfs! Met vaste voeding, zoals brood, pasta, rijst …. Maar dan met een betere samenstelling. Als je daar meer over wil weten dan reserveer je best hier je (gratis) kennismakingsgesprek!
Groetjes

Wenneke

Bron: http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/suiker-vet-co/actuele-nieuwsberichten/aan-56-supermarkteten-is-suiker-toegevoegd/