fbpx
Meteen naar de inhoud

Help, ik kom bij van een glas water!

  • door

Ik kom bij van een glas water! Help!

 

Lijkt het wel alsof jij al bijkomt van een glas water of van alleen maar kijken naar een stuk taart?!
“Ik eet bijna niks en toch word ik steeds dikker!” Herken je dit gevoel?

Vooral vrouwen hebben steeds vaker het gevoel dat ze weinig eten en toch niet slanker worden. Integendeel wekelijks zien ze hun gewicht een tikje stijgen. Tot hun BMI echt te hoog is.
Wat is er aan de hand?!
Weet wat je eet!

Ik kan nog net opsommen wat ik vanmiddag gegeten heb, maar als ik aan gisteren denk vergeet ik vast iets op te sommen. Weten we eigenlijk wel goed wat we eten?!
Uit onderzoek blijkt dat we de neiging hebben om ‘gezonde’ voedingsmiddelen te vergeten. Dus de salade met pijnboompitjes, kaasschilfers, mayonaise en een stokbrood er bij heeft veel kans om vergeten te worden, omdat onze hersenen die lunch als ‘gezond’ beschouwen. Het glas wijn bij de salade wordt dan mee vergeten. En toch bevatte die lunch heel wat calorieën, vetten, koolhydraten en eiwitten.
Weet jij nog wat je 5 dagen geleden hebt, of zou het kunnen dat je wat vergeten bent?

Schrijf eens een tijdje op wat je eet, dat doe je best een langere periode, bijvoorbeeld 1 á 2 weken. Eén dag zou tot een erg fout beeld kunnen leiden.
Het zou zo maar eens kunnen dat je ontdekt dat je meer eet dan je denkt. Onderzoek wijst namelijk uit dat we vaak ‘vergeten’ wat we gegeten hebben. Je hebt nu eenmaal andere dingen te onthouden, toch?
Een eetdagboek brengt duidelijk in beeld wat je eet. Maar ook waar en hoeveel…. Daarnaast kan je ook zien of je een emo-eter bent, in gezelschap gaat knabbelen of net als je alleen bent.

“Beste dagboek, ….”

Hoe begin je zo’n eetdagboek? Simpel, noteer álles wat in je eet of drinkt in een boekje.|
Dus, je begint bij het uur, gaat dan verder met waar je eet en wat. Vergeet  de hoeveelheid en de bereidingswijze erg precies. Noteer ook even met wie je eet en of er een emotie aan gekoppeld is.
Vergeet niet te noteren wat je drinkt! Misschien tellen die wijntjes wel net iets harder door dan je dacht.

Met deze tips gaat het vast vlotter!

  • Eerst schrijven, dan eten!
    Dit zorgt er voor dat je bewuster nadenkt over wat je gaat eten. En dat werkt!
    Je wordt niet slanker van het opschrijven, je wordt slanker omdat je bewuster eet.
    Terugblikken op wat je gegeten hebt, kan je iets leren voor de toekomst.
    Maar belangrijker is dat je vóór je iets eet even nadenkt of dit echt een goede keuze is.
    Wedden dat je minder snoept, omdat je ziet wat je al gegeten hebt?!
  • Noteer ook alles wat je drinkt.
    Hoeveel drink je en wat drink je? Heb je moeite met water drinken, experimenteer dan even. Misschien drink jij makkelijker als je uit een klein flesje drinkt dan uit een glas. Of gaat het net vlotter als je een grote fles en een glas klaar zet op je bureau. Het gaat vaak vlotter als je flink door drinkt in plaats van vaak kleine slokjes te drinken.
    Drink je vaak frisdranken, wijn of bier, dan zal je calorie-inname daardoor aanzienlijk stijgen.
    Bovendien neemt het hongergevoel er door toe!
  • Check de hoeveelheid.
    Noteer niet brood met kaas, dat is te vaag. Is dat 3 sneetjes van een groot rond brood en 3 plakken kaas, of is dat 1 sneetje van een klein brood met een half plakje kaas?! Omschrijf de hoeveelheid precies of weeg het even af.
  • Noteer je gewicht 1 keer per week.
    Het is niet zinvol om je élke dag te wegen als je wil afslanken. Je zal alle kleine (normale) schommelingen zien en gedemotiveerd geraken.
    Heb jij een gezond gewicht en wil je dat behouden, dan blijkt uit onderzoek dat je je beter vaker weegt (max 1x/dag). Als het gewicht wat stijgt, grijp je meteen in.
  • Laat je dagboek nakijken door een voedingscoach of diëtist.
    Samen kijken naar je voedingspatroon kan je heel wat leren. Zo voorkom je dat je jarenlang alles opschrijft, maar niets aan je voedingsgewoonten veranderd.
  • Plan op voorhand.
    Laat je niet verrassen door “wat eten we vanavond?”, want dan wordt het vast fastfood!
    Maak een weekmenu en een winkellijstje. Hou je er ook aan.
  • Omschrijf de ingrediënten van je gerecht en de hoeveelheid.
    Dit maakt meteen duidelijk of er veel vet in gaat, of het vers is…
    Zo ontdek je misschien dat jouw aardappelpuree niet alleen aardappelen bevat, maar ook zout, kruiden, vetstof, een ei en volle melk. Dan kan je de calorie-armere versie voortaan maken zonder vetstof en ei. De melk kan net zo goed halfvol. Gebruik meer kruiden zoals peper en muskaatnoot en minder zout.
    Staan er veel gerechten zonder ingrediënten in jouw dagboek, dan eet je alles kant-en-klaar.
    Let op want kant-en-klare gerechten bevatten vaak extra suikers, zetmeel en zout.
    Deze ingrediënten maken je alleszins niet lichter!

 

“Gaat elk pondje echt door ’t mondje?”

Je valt niet af, terwijl je al geruime tijd calorieën telt?!
Dan is het tijd om eens na te kijken waar die calorieën vandaan komen!

De uitspraak “elk pondje gaat door ’t mondje” ben je vast al beu gehoord. Er zit wel een grond van waarheid in, maar gelukkig weten we ondertussen dat er meer is dan ‘hoeveel’ je eet. Er is ook de kwestie ‘wat’ je eet! Je kan je calorie-inname terugschroeven en toch niet slanker worden!

Zo kies je beter voor de volkoren variant van rijst, brood en pasta. Niet alleen is het verzadigingsgevoel groter, waardoor je minder zal eten, deze soorten zijn ook rijker aan voedingsstoffen, zoals mineralen en vezels. Na een bord witte pasta (of zelfs na 2 borden!) heb je erg heel snel weer honger, dat overkomt je niet na een portie volkorenpasta.

Vermijd snelle suikers, zoals in snoep, frisdrank en koekjes! Kies vaker voor een eiwitrijk product, dat verzadigd beter én helpt je bij gewichtsverlies of gewichtsbehoud.
Je lichaam zal nu eenmaal anders reageren op 5 volkorenboterhammen met kaas dan op een koffiekoek, ook als het aantal calorieën overeen komt. De voedingswaarde maakt het verschil!

Dat is precies de reden waarom een koolhydraatarm programma goed werkt om je gewicht onder controle te krijgen!
Let op met caloriebeperkingen, als je de calorieën streng beperkt loop je tegen een dieet aan dat niet vol te houden is, je zal dan weer bijkomen achteraf. Je kiest beter een koolhydraatarm programma waarbij je een gezond voedingspatroon leert. Snel afvallen is niet schadelijk, zo lang je geen spiermassa afbreekt. Een voeding rijker aan eiwitten helpt je spiermassa beschermen bij gewichtsverlies. Met voldoende spiermassa en een gezonde levensstijl houd je achteraf je nieuwe, gezonde gewicht!

Daarom is het ook belangrijk dat je spierpercentage en je vetmassa in de gaten gehouden worden.
Je wil tenslotte het vet zien verdwijnen en niet de spieren.

 

Wenneke
0479-098371
reserveer HIER je gratis kennismakingsgesprek